
Αερόβια άσκηση:
Νέες μελέτες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα, καθώς σε βοηθά να κάψεις θερμίδες και λίπος και να γυμνάσεις το κάτω μέρος του κορμού. Διάλεξε λοιπόν αυτή που σου ταιριάζει.
Πάρε τους δρόμους
Αν έχεις καιρό να ασκηθείς και η φυσική σου κατάσταση δεν είναι καλή, τότε η αερόβια δραστηριότητα που σου ταιριάζει είναι το περπάτημα. Δεν χρειάζεσαι ειδική προπόνηση και δεν υπάρχει κανένας περίπλοκος κανόνας για να μάθεις. Έχει τις μικρότερες πιθανότητες τραυματισμού, είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες και για όλα τα επίπεδα φυσικής ικανότητας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχάριοι πρέπει να πάρουν τους... μακρινούς δρόμους. Μικροί και συχνοί περίπατοι αρκούν - έστω για αρχή.
Το περπάτημα είναι μια καλή, ολοκληρωμένη άσκηση. Τα προγράμματα προϋποθέτουν 3 παράγοντες: αντοχή για την καρδιαγγειακή ικανότητα, ασκήσεις δύναμης για να χτίσουμε τους μυς και ευελιξία για να διατηρήσουμε μία ευρύτητα στην κινητικότητά μας. Το περπάτημα καλύπτει όλες αυτές τις προϋποθέσεις, αν και χρησιμοποιείται πρώτιστα για την αντοχή. Η προσθήκη μερικών διατάσεων προτού ξεκινήσουμε είναι μια καλή ιδέα και πολλοί περιπατητές κάνουν επίσης κάποιες πρόσθετες ασκήσεις δύναμης.
Τρέξε, Λόλα, τρέξε!
Το τρέξιμο είναι δυσκολότερη μορφή αερόβιας άσκησης από το περπάτημα. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης έδειξαν πως τα άτομα που τρέχουν, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο και νευρολογικές παθήσεις. Μπορεί να γίνει σε γρήγορο ρυθμό αλλά και σε αργό.


Αν πάλι προπονείσαι συστηματικότερα, μπορείς να αυξήσεις ανάλογα με το επίπεδό σου τους στόχους και τη διάρκεια του γρήγορου τρεξίματος. Αν θέλεις να διατηρήσεις τη φρεσκάδα, τη σπιρτάδα και την όρεξη για ακόμα πιο γρήγορο τρέξιμο, τότε μην ξεπερνάς σε συνολική διάρκεια τα 60-65 λεπτά γρήγορης προπόνησης συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων. Ο μεγάλος όγκος γρήγορης προπόνησης δεν επιφέρει οπωσδήποτε τις επιθυμητές βιολογικές προσαρμογές.

Πάμε για.... ορθοπεταλιές????
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν πως όταν γυμναζόμαστε εφαρμόζοντας ενδιάμεσα σετ με υψηλότερη ένταση, καίμε περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι αν διατηρούσαμε σταθερό ρυθμό στο πρόγραμμά μας. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τις εναλλαγές στην ένταση της άσκησης αυξάνεται η μιτοχονδριακή δραστηριότητα στους μυς, κάτι που -σε απλά ελληνικά- σημαίνει ότι έτσι καις περισσότερο λίπος.

Και επειδή με τις εναλλαγές ταχύτητας κουράζεσαι πιο πολύ από ό,τι με τη σταθερή ένταση, το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό του ρυθμό, οπότε συνεχίζεις να καις περισσότερες θερμίδες για ακόμα πιο πολύ χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος γυμναστικής σου. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ και στην οποία συμμετείχαν 48 γυναίκες και άντρες οι οποίοι έκαναν στατικό ποδήλατο, βρέθηκε πως εκείνοι που προτιμούσαν εναλλαγές ρυθμού παρεμβάλλοντας ένα πεντάλεπτο υψηλότερης έντασης και στη συνέχεια ένα πεντάλεπτο χαμηλότερης, έκαψαν περίπου 15% περισσότερες θερμίδες από εκείνους που ξεκίνησαν και τελείωσαν σε έναν μέτριο, αλλά σταθερό ρυθμό.
Στην πισίνα ολοταχώς!
Τώρα που καλοκαιριάζει μπορείς να επιλέξεις για αερόβια άσκηση κάτι πολύ δροσερό, όπως είναι το κολύμπι. Η κολύμβηση είναι μια αρκετά έντονη και αποτελεσματική αερόβια άσκηση. Επιπλέον είναι μία από τις ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα.

φυσικά αυτό απαιτεί...δουλειά.....τίποτα δεν σου..χαρίζεται χωρίς ..κόπο ..



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου